minusgrader.blogg.se

Blogguppgift v 16

Publicerad 2015-04-21 09:33:43 i Allmänt

Apartheid var ett begrepp som motsvarar svenska ordet åtskillnad, som folk levde med i Sydafrika mellan 1948 till 1994. Det betydde att alla "raser" delades in i grupper, där de vita hade störst makt, och de svarta minst. Svarta fick till exempel inte vistas på vissa ställen, då det satt skyltar som lydde "whites only". Många vita hade aldrig ens sett ett ställe som bara svarta vistades på, vilket gjorde att dem var omedvetna eller låtsades inte veta om hur hemsk situationen faktiskt var.
Sharpvillemassakern 1960 fick folk att öppna ögonen om apartheid och svarta kunde nu även göra uppror. Mandela kämpade för fred innan massakern, men efteråt blev han involverad i den beväpnade motståndsrörelsen och fick bestraffning med 27 år i fängelset. Apartheidregimen och USA kategoriserade Mandela som terrorist men folket tyckte att hans agerande var en kamp för förtrycket. 
Under sina år i fängelse övergick han till en mer fredlig position och när han släpptes hade han så många på sin sida att han och sin grupp mot förtrycket ställde upp i presidentvalet och vann. 
Mandela blev en stor nyckelfigur för fred och förståelse mellan människor i världen. Om Mandela inte agerat så som han gjort och gett sitt liv för det han stod för, skulle världen troligtvis inte se ut som den gör idag. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela