minusgrader.blogg.se

Martin Luther King Jr

Publicerad 2015-04-21 09:38:14 i Allmänt

Vi har valt Martin Luther King som var en amerikansk pastor, aktivist och framstående ledare inom afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Han är mest känd som en symbol för utvecklingen av medborgerliga rättigheter i USA och runt om i världen, med hjälp av fredliga metoder efter Mahatma Gandhis läror. King har blivit en nationell symbol för den moderna amerikanska liberalismens historia. 

Som baptistpastor blev King en medborgarrättskämpe tidigt i sin karriär. Han tog ställning och ledde bussbojkotten i Montgomery 1955 efter Rosa Parks incidenten, och hjälpte till att grunda SCLC (Southern Christian Leadership Conference) rörelsen 1957 och tjänstgjorde som dess förste president.Efter sina ansträngningar ägde en demonstration till i Washington där King levererade sitt berömda tal ”I Have A Dream” mot rasdiskriminering. Detta anses vara det mest betydelsefulla ögonblicket för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Kings åsikter skrämde oftast de vita, de lyssnade inte på vad han hade att säga och skapade sina egna åsikter om honom, oavsett hur mycket kärlek han gav fick han hat tillbaka.

År 1964 när King var 35 år gammal så mottog han Nobels fredpris för att vara den första i väst världen som hade bevisat att en kamp kan föras utan våld, genom sitt arbete att avsluta rasdiskrimineringen och rasskillnaderna med civil olydnad och andra fredliga metoder. King mördades sedan år 1968 och tilldelades Frihetsmedaljen 1977 och Kongressens guldmedalj 2004 efter hans död. Martin Luther King-dagen etablerades även som en amerikansk federal helgdag 1986.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela