minusgrader.blogg.se

Kolonialism

Publicerad 2015-04-29 13:56:22 i Allmänt

Kolonialism är när ett land erövrar, kontrollerar och utnyttjar ett landområde som ligger utanför det egna landets gränser. Det är därför skillnad mellan att vinna mark i krig av ett annat land, och att ett land koloniserar ett annat. När mark vinns i krig flyttas gränserna och marken byter namn till det vinnande landets, och det är inom dessa gränser man bestämmer. När kolonisering genomförs av ett land över ett annat ligger de koloniserade landet ofta i en annan världsdel och landet får ofta behålla sitt namn eller får ett mer västerländskt. Befolkningen har ofta annan kultur, religion och språk, och länderna blir inte ett land där båda bestämmer lika mycket utan den koloniserade staten bestämmer över dom länder dom har koloniserat. Det är alltså en form av förtryck.
 
Varför folk kom på att dem kunde kolonisera, eller ens slåss om att "vinna" en landsdel, är idiotiskt, men handlar som så mycket annat gör, om makt. Makt är det viktigaste du kan ha. Men om två länder slåss om en landsdel så kommer dem iallafall överens om att ja, vinnaren får den här delen, och vi får helt enkelt vara okej med det för vi hade lika stor chans att få den delen vi med. Men att sjunka till en sån nivå att man erövrar en del som tillhör ett annat land, och säger att det här är vårt nu och om ni inte är okej med de tänker vi skjuta ner alla som ställer sig upp för sin åsikt, det är en helt annan sak.
Jag har förstås inte en aning om något med kolonialism att göra, har endast snabbt googlat upp lite information, men det är såhär jag ser i mitt huvud att det går till. Och jag förstår inte riktigt hjärnan i det hela. Sen så gör de ju inte saken bättre att jag inte förstår varför länder måste vara uppdelade från första början, och ha stängsel och tullar emellan länder. Tänk va bra om hela världens landyta var ett och samma "land", bara uppdelat i ett gäng öar som glidit isär lite för långt ifrån varandra. Det var väl så från början, men något måste ha gått snett och folk som "upptäckte" sitt land var så själviska att de inte kan vara sammansatt med flera andra länder. USA är ju en världsdel med nästan bara ett land (Canada längst upp kan vi säga att de nästan är samma sak eller?), medan Europa, Asien och Ryssland borde vara "ett land" då det sitter ihop. Simple as that?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela