minusgrader.blogg.se

Slaverihistoria - egna åsikter och tankar (!)

Publicerad 2015-04-29 13:30:34 i Allmänt

När slaveriet först uppstod är svårt att klarlägga. Men den började inte på bara ett ställe. Kommunikation var otroligt svårt förut och folk visste nog inte att det fanns andra länder innan man började resa, och långt innan kartor kom till liv. Så slaveri måste ha "kommit till" för första gången, på flera olika ställen, vid olika tidpunkter. 
 
Varför slaveriet kom till, i alla länder och spred sig över världen, är väl enligt mig det som låter logiskt. Man började inse att man kunde utnyttja de "mindre värda" istället för att arbeta själv. Eller som sexslavar, man kunde utnyttja folk för att man själv inte hittade någon frivillig. Eller bara för att man hade stor makt och ville visa sin makt genom att ha många slavar så folk skulle vara rädda och visa respekt för dig. "Om ni inte lyder mina order så blir ni också en slav" måste ha varit något bybor och svagare människor fick höra. 
Sen började man byta sina arbetande slavar mot något som verkade ännu bättre, så man betalade med riktiga människor. Antingen enskilda eller i stora mängder, slavhandel. Man kanske bytte en slav mot en häst, sen gick det över till 100 slavar för en mängd pengar (när pengar hade kommit till). 
 
När det hade gått ett par hundra/tusen år och en regering hade kommit till i varje land kunde folk börja fatta att det är fel och vi kan göra något åt de. Dem flesta länder avskaffade slaveriet runt 17-1800 talet, men vissa länder som Jemen avskaffade inte slavar förrän 1962. Det är inte alls så länge sedan. 
 
Vissa svarta människor än idag kan vara rasistiska mot vita pågrund av slaveriet som hände för flera hundra år sedan. Dem måste inse att de vita som lever nu inte har nån koppling alls med det som hände, och de vita rasistiska måste inse att de svarta inte har någon som HELST koppling alls till det HELLER. Vi är flera generationer ifrån slaveriet och många som växer upp i dagens samhälle vet inte ens om att det fanns slaveri förut. Man tycker ju att rasismen bör dö ut ju yngre människor som kommer in i "dagens generation", men det verkar bara bli värre, kanske inte i Europa men senaste 3-4 åren har det hänt mycket i USA. Det är svårt att veta vad man ska göra för att det ska lugna ner sig, rasismen kommer man förmodligen aldrig komma ifrån. Det känns som att det enda sättet att få ett bättre samhälle är att vänta tills alla rasister (20-50 åringar tex) dör ut och deras yngre generationer växer upp, till en värld där rasism inte är lika vanligt. Så får dem höra om rasismen 2015 och bli chockade över hur deras förfäder kunde bete sig på såna sätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela