minusgrader.blogg.se

Vad är en ras?

Publicerad 2015-04-02 09:46:15 i Allmänt

Vissa arter, särskilt husdjur kan delas in i raser med speciella egenskaper. Tittar vi till exempel på labrador och schäfer rör det sig om samma art (hund) men är två olika raser för att dom har olika egenskaper som är ärftliga. Man säger därför att det är olika raser. Arten hund är dock en domesticerad underart av varg, precis som dagens tamhäst är en domesticerad underart av vildhästen.
 
Dagens människa - homo sapiens sapiens - är även en underart, och finns även i olika raser. En ras på en häst bestäms av vart den är uppfödd och de speciella egenskaperna som vandrat i generationer. Hästar som är uppfödda i Afrika har utvecklat egenskaper för att klara av värme och torka längre än en skandinavisk islandshäst, som är uppbyggd för att klara av kyla längre. Därför bör det ju vara likadant för människor. De mörkhyade som fötts upp i Afrika har just den egenskapen, att dem är mörkhyade, för att klara av värmen bättre. Exempel på "människoraser" skulle man kunna säga är mörkhyade, asiatiska, indiska och kaukasoider (ursprung Europa). Den ariska rasen (Europa) kunde i sin tur indelas i exempelvis nordisk ras, medelhavsras, alpin ras, östbaltisk ras och dinarisk ras.
 
Ras tolkas ofta som "gemensamt ursprung"
 
Att det finns flera raser av olika arter är viktigt av flera olika anledningar. De kan anpassa sig bra för klimatet de bor i, + om alla människor var exempelvis svarta, hade världen vart lite tråkig. Det är bra med en blandning.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela